48 000 души, работещи за евроинституциите, живеят в Брюксел, съобщи

...
 48 000 души, работещи за евроинституциите, живеят в Брюксел, съобщи
Коментари Харесай

48 000 души работят за Европейския съюз в Брюксел

 48 000 души, работещи за евроинституциите, живеят в Брюксел, заяви статистическото бюро на града. Те обезпечават 7% от цялата претовареност в един от трите административни района в Белгия – Брюксел-столица, съобщава Dnes.bg .
Става дума за работещите в трите съществени институции: Европейската комисия, Европейския парламент, Европейския съвет, както и в европейските учебни заведения и организации. Тук са включени и хората с белгийски контракти, наети от посолствата и консулските служби. Еврочиновниците са 77 на 100 от всички работещи за Европейски Съюз, а работещите в посолствата 16 на 100.

Всеки пети от тези чиновници - 9600 души, има белгийско поданство, само че най-добре пласираните чужденци са италианците, твърди статистическата организация. Те са 11% от всички чиновници в евроинституциите. След тях идват французите (9%) и испанците - 8%. Германия, която има най-многобройно население - водещ аршин при систематизиране на местата, е показана със 7 на 100 от чиновниците. Затова пък и тримата най-старши еврочиновници на Комисията, Парламента и Съвета, както и на дипломатическата работа на Европейски Съюз - са германци.

13-те “нови страни ” в Европейски Съюз са показани с 22 на 100 измежду личния състав. От Източна Европа най-многобройни измежду еврочиновниците са поляците (5%), следвани от румънците (4%). Поляците и румънците са повече от холандците и скандинавците взети дружно, пресмятат статистиците. Британските жители в евроинституциите са 1600 души. Все още не е ясно дали те ще могат да запазят работата си след излизането на Англия от Европейски Съюз в края на март следващата година.

Статистическата организация на Брюксел открива, че еврочиновниците имат желание главно към два квартала в града: Иксел и Етербек, където са се открили да живеят. По-компактни групи еврочиновници има още в Сен Йос и Одъргем, само че те са под 1% в някои от по-богатите квартали като Укъл и Волуве, които са по-плътно заселени от белгийци.

Жените доминират в евроофисите - 52 %, а мъжете са 48 на 100. Силният пол обаче заема по-високи позиции в йерархията. Жените началници са под 40 на 100.

Изследването открива, че работещите за Европейски Съюз като цяло са по-възрастни от трудещите се в Брюксел отвън интернационалните институции. Докато 86 на 100 еврочиновниците са приблизително на 35 или повече години, отвън “европейския квартал ”, където са институциите, 69% от работещите в останалите елементи на белгийската столица са в тази възрастова група. Само 4 на 100 от еврочиновниците са под 30 година, а 6 на 100 са над 60 година Масата чиновници в Европейски Съюз в Брюксел са 40-44 годишни.
По публикацията работиха: Екип на Dnes.bg , редактор Виктория Тошкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР